فونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا سازفونت زيبا ساز

لطفا از تمام مطالب دیدن فرمایید.


برچسب‌ها: نهدی حماسه

تاريخ : دو شنبه 8 دی 1393 | 21:45 | نویسنده : سعید علوی |

آفتاب: خبرگزاری فرانسه در گزارشی با اعلام آغاز این رزمایش بزرگ نوشت: نزدیک به 13 هزار نیروی نظامی قرار است در رزمایش محمد رسول الله ایران شرکت کنند و این اولین بار است که این کشور دست به سازماندهی این تعداد نیرو در رزمایش‌هایش می‌زند.
 
این خبرگزاری به نقل از رسانه های داخلی ایران گزارش داد: این رزمایش بزرگ که از روز پنج شنبه آغاز شد تا شش روز ادامه می‌یابد و با هدف نمایش قدرت از تنگه هرمز تا خلیج عدن گسترده شده است.
 
در این رزمایش که استان‌های هرمزگان و سیستان و بلوچستان را نیز شامل می‌شود،‌ ارتش ایران شامل نیروهای هوایی و دریایی به علاوه سپاه پاسداران حضور دارند.
 
خبرگزاری فرانسه در پایان گزارش خود نوشت: نیروی دریایی ایران در طول سالهای اخیر حضور بین‌المللی خود را به ویژه با هدف حفاظت از کشتی‌های تجاری که در خلیج عدن از سوی دزدان دریایی هدف حمله قرار می گیرند افزایش داده است.
 
همچنین خبرگزاری ایتارتاس گزارش داد:‌ نیروهای مسلح ایران رزمایش خود با عنوان محمد رسول الله را روز پنج شنبه در آب های دریای عمان آغاز کردند که هدف آن آموزش، کنترل و واکنش مناسب نیروی دریایی ارتش و نیروی هوایی است.
 
در این رزمایش سلاح های جدید نیز آزمایش خواهند شد.
 
شبکه خبری راشاتودی نیز در گزارشی با پرداختن به آغاز این رزمایش در ایران و به نقل از مقامات ایرانی نوشت: ایران رزمایش شش روزه خود را با هدف نمایش قدرت نظامی و ظرفیت های دفاعی و آزمایش سلاح های جدید آغاز کرد که از تنگه هرمز تا دریای عمان گسترده شده است.
 
راشاتودی ادامه داد: در این رزمایش نیروی دریایی ایران کشتی های جنگی و زیردریایی خود را در جنوب شرق این کشور آزمایش خواهد کرد و واحدهای مختلف نظامی در آن حضور خواهند داشت.
 
مسئولان نظامی ایران گفته اند این تمرین نظامی هیچ خطری برای نیروهای خارجی در خلیج فارس ندارد و ایران از این طریق می خواهد پیام صلح و دوستی به کشورهای همسایه اش ارسال کند.
 
به گزارش راشاتودی آخرین رزمایش نظامی بزرگ ایران در ماه مه سال 2013 برگزار شده بود.
 
به گزارش ایسنا، علاوه بر این ، روزنامه صهیونیستی اورشلیم پست در این باره نوشت:‌ ایران روز پنج شنبه رزمایش گسترده ای را با وسعت 22 میلیون مترمربع آغاز کرد که محمد رسول الله نام دارد. در این مانور نظامی نیروی دریایی، زمینی و هوایی حضور دارند که بنا بر اعلام ارتش این کشور قرار است در آن زیردریایی‌های ایران نیز آزمایش شود.
 
رسانه‌های دیگر جهان شامل خبرگزاری آسوشیتدپرس، خبرگزاری ترند، شبکه خبری العربیه، شبکه المیادین، روزنامه یدیعوت آحارونوت، روزنامه خلیج تایمز، اندیشکده آمریکن اینتر پرایز و... نیز بازتاب گسترده‌ای از این رزمایش ارائه دادند.
 
به گزارش ایسنا ،‌رزمایش بزرگ محمد رسول الله روز پنج شنبه ( دیروز) در وسعتی حدود 2 میلیون متر مربع به صورت مشترک با محوریت نیروی دریایی ارتش و همکاری نیروی زمینی، هوایی و قرارگاه پدافند هوایی ارتش در جنوب شرق کشور و آبهای دریای عمان آغاز شد که تا 9 دی ادامه خواهد یافت.

برچسب‌ها: رزمایشمحمدرسول الله

تاريخ : جمعه 5 دی 1393 | 21:59 | نویسنده : سعید علوی |



تاريخ : جمعه 21 آذر 1393 | 23:37 | نویسنده : سعید علوی |
 

روز اول جنگ نیروی هوایی با حمله گسترده بیش از 140 فروندی از هوا و در سه ماهه اول نیروی دریایی با از بین بردن نیروی دریایی بعثی از دریا کمر دشمن را شکستند و در همان روزهای نخست نیروی زمینی با کمک مردم در زمین و نیروی هوایی در هوا جلوی دشمن را سد کردند وگرنه دشمن یک هفته‌ای می خواست در تهران باشد. ارتش سال اول جنگ وظیفه اش را بخوبی انجام داد. اما باید دید سال آخر جنگ چرا ایستادگی اول جنگ نبود و ....

امیر ولیوند:

فتح سوسنگرد از حماسه‌های ماندگار ارتش است

فرمانده دانشگاه دافوس گفت: فتح سوسنگرد یکی از حماسه‌های ماندگار و برگ زرینی از افتخارات ارتش جمهوری اسلامی ایران است.

امیر حسین ولیوند زمانی فرمانده دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش (دافوس) در همایش بررسی سلسله عملیات‌های غرب اهواز در سال اول جنگ با محوریت عملیات آزادسازی سوسنگرد، گفت: فتح سوسنگرد یکی از حماسه‌های ماندگار و برگ زرینی از افتخارات ارتش جمهوری اسلامی ایران است.

ولیوند ضمن گرامیداشت و خاطره تمام شهدای انقلاب و جنگ تحمیلی به ویژه شهدای عملیات آزادسازی سوسنگرد، اظهار داشت: در طول دفاع مقدس سلسله عملیات‌های مهمی همچون طریق القدس، فتح المبین، بیت المقدس و ... صورت گرفته که به آنها از زوایای گوناگون پرداخته شده، اما سلسله عملیات‌های صورت گرفته در سال اول جنگ مغفول مانده و کمتر به آن پرداخته می‌شود که ما در این همایش درصدد هستیم تا به اینگونه عملیاتها و نقش و تاثیر آنان بر روند جنگ تحمیلی بپردازیم.

فرمانده دافوس در ادامه با طرح این سوال که چه کسانی و چه گروه‌هایی در روزهای نخست جنگ جلوی پیشروی دشمن را گرفتند، افزود: اگر پیشروی دشمن در روزهای نخست توسط رزمندگان اسلام گرفته نمی‌شد و اگر خوزستان و اهواز درپی تصرف سوسنگرد به اشغال دشمن در می‌آمد، معلوم نبود سرنوشت جنگ به کجا کشیده می‌شد.

ولی‌وند سپس راهبرد توقف و تثبیت را دو راهبرد رزمندگان اسلام برای مقابله با دشمن در روز های نخست جنگ عنوان و تصریح کرد: رزمندگان اسلام با این دو راهبرد دشمن را در وضعیتی قرار دادند که چشم انداز جنگ را برایشان در ابهام قرار داد فلذا آنان را درهمان مراحل اولیه وادار به درخواست آتش کرد.

وی در پایان هدف از برگزاری همایش تحلیل عملیات آزادسازی سوسنگرد را آشنائی هرچه بهتر جامعه با دلاورمردی‌های رزمندگان اسلام عنوان و خاطرنشان کرد: در رابطه با سال اول جنگ این دانشگاه مقالات و کتابهای خوبی تالیف و یا در دست نگارش دارد.

 
 
 

امیر موسوی در همایش سلسله عملیات غرب خوزستان:

ادعای ناکامی کشور در سال اول جنگ باطل است.

جانشین فرمانده کل ارتش با بیان اینکه بیش از ۱۵۰ عملیات مختلف در سال اول جنگ انجام شد گفت: اینکه چرا یک تفکری می‌خواهد حماسه‌های بزرگ سال اول جنگ را نادیده بگیرد این ادعا منطقی و مستدل نبوده و از حیث تاریخی درست نیست.

امیر سیدعبدالرحیم موسوی جانشین فرمانده کل ارتش در سومین همایش سلسله عملیات غرب خوزستان که عصر امروز در دانشگاه فرماندهی دافوس برگزار شد، با اشاره به آزادسازی سوسنگرد و دستاوردهای آن، اظهار داشت: یکی از برکات این همایش زنده شدن روح تحقیق در مورد آزادسازی سوسنگرد است که تاکنون ازدل این کنکاش‌های مسائل مفید و ارزشمندی به دست آمده که شاید اگر این حرکت شروع نمی‌شد این نکات ناب استخراج نمی‌شد. در همایش اخیر از حدود 60 مقاله که مطالعه کردم از هر کدام یک نکته ناب استخراج شد.

وی افزود: نکته اول در خصوص این پژوهش‌ها رفع محکومیت از جنگ کلاسیک بود که دل این پژوه‌ش‌ها به دست آمد عملیات سوسنگرد عملیاتی کلاسیک و موفق بود. عملیات‌های ثامن‌الائمه، طریق‌القدس، فتح‌المبین و والفجر 8 همگی عملیایت‌های کلاسیک بودند مگر اینکه بخواهیم تعریف عملیات سلیقه‌ای جدید از جنک کلاسیک ارائه کنیم که این هم باید منطقی باشد.

جانشین فرمانده کل ارتش با اشاره به اینکه فرماندهی جنگ آمیزه‌ای از علم هنر است تصریح کرد: خود هنر هم ذاتی و اکتسابی است و اگر کسی بخواهد منکر علمی بودن مدیریت جنگ شود چیزی نزدیک به سه چهارم توان مدیریتی و قوه عاقله جنگ را نفی کرده است و خلاقیت، ابتکار، نوآوری و انعطاف هم از هنرهای جنگ هستند و با علم و جنگ منافاتی ندارند. 

امیر موسوی رفع مظلومیت از سال‌های اول جنگ را از برکات این پژوهش‌ها دانست و افزود: اگرچه عملیات‌های بزرگ نیروی هوایی و دریایی هر کدام کتابهای پیروزی و حماسه بوده‌اند و دارای تاثیرگذاری قطعی در روند رو به پیر وزی جنگ داشته‌اند اما با یک دید کاملا زمینی در همان محدوده‌ای که خودمان بوده‌ایم اگر به حوادث نگاه کنیم بیش از 150 عملیات مختلف در سال اول جنگ انجام شد و تعداد قابل توجه آن با موفقیت صددرصد بود. 

وی ادامه داد: آزادسازی سوسنگر یک موفقیت بزرگی بود لذا این ادعا که ما در سال اول جنگ ناکام بودیم یک ادعای باطل است. اینکه چرا یک تفکری می‌خواهد حماسه‌های بزرگ سال اول را نادیده بگیرد این ادعا منطقی و مستدل نبوده و از حیث تاریخی نیز درست نیست. رهبر معظم انقلاب در آخرین دیدار با فرماندهان نظامی تاکید کردند که دفاع مقدس به ملت ما آبرو داد. این آبرو قطره قطره جمع شده نه از روز 31 شهریور بلکه از مقدمات دفاع مقدس و از 28 اسفندماه 57 وقتی 3 گردان به فرماندهی امیر حسنی سعدی و مرتضوی راد به طرف سنندج حرکت کردند این آبرو قطره قطره جمع شده اما این چه منطقی است که این را دور بریزیم. 

امیر موسوی با اشاره به اینکه سه دهه است که ما سود دفاع و حماسه و جانبازی رزمندگان در دفاع مقدس را می‌بریم تا یک کشور آرام و باثبات و با اقتدار ایجاد شود تاکید کرد: امروز چنان به اقتدار رسیده‌ایم که زورگویان همگی به هم خبر می‌دهند که به ایران دست‌درازی نکنید چون اینها شما را رها نمی‌کنند. نکته سوم دریافت جلوه‌هایی از مدیریت جهادی است چنانکه در تبیین نظریه‌ها باید سراغ صاحب نظریه رفت تئوریسین نظریه مدیریت جهادی مقام معظم رهبری است و تجلی مدیریت جهادی باید به سراغ ایشان رفت. 

امیر موسوی اضافه کرد: بی‌تردید اگر دفاع مقدس خواستگاه اصل مدیریت جهانی نباشد قطعا یکی از ریشه‌های اصلی دفاع مقدس است این نوع مدیریت که ایشان در مورد سوسنگرد انجام داد جلوه‌ای از مدیریت جهادی است. اینکه یک نفر از تمام سنگ‌هایی که در سر راه قرار می‌گیرد مایوس نشود. 

وی در پایان خاطرنشان کرد: فرمان امام راحل در مورد آزادی سوسنگرد و مدیریت جهادی فرماندهی معظم کل قوا و حضور شهید فلاحی و فرماندهان بزرگ عملیات مانند امیر قاسمی و تلاش رزمندگان در ازادی سوسنگرد همان تلاش و کار درستی بود که انجام شد و پاداش خداوند آزادی سوسنگرد بود که به این کار تعلق گرفت



تاريخ : پنج شنبه 20 آذر 1393 | 20:2 | نویسنده : سعید علوی |
10 آذر 1393 ساعت 15:11

تصاویر/ الحاق 4 فروند ناوچه موشک انداز و 2 فروند ناو کلاس سیریک و کلات به ناوگان نداجا


4 فروند ناوچه گشت دریایی فجر، شمس، فتح و نور و همچنین 2 فروند ناو کلاس سیریک و کلات با حضور فرمانده کل ارتش به ناوگان نیروی دریایی ارتش ملحق شدند.
تصاویر/ الحاق 4 فروند ناوچه موشک انداز و 2 فروند ناو کلاس سیریک و کلات به ناوگان نداجا

































برچسب‌ها: نیروی دریایینداجا

تاريخ : دو شنبه 10 آذر 1393 | 19:33 | نویسنده : سعید علوی |
                   

هرروز تعداد کاربران شبکه‌های اجتماعی بیشتر می‌شود و شبکه‌های ارسال پیام بیش از پیش جای خود را در بین اپلیکیشن‌های تلفن‌های هوشمند باز می‌کنند تا آنجا که برخی معیارشان برای خرید یک تلفن همراه این است که شرکت پشتیبانی کننده آن برند، از همان ابتدا برنامه‌های ارسال پیام را در تلفن همراه نصب کرده باشد.

شبکه‌های اجتماعی، تلفن همراه،

شبکه‌های اجتماعی، تلفن همراه،

 اما چقدر می‌توان اطمینان داشت که مکالمات شما از طریق یک شخص سوم قابل دسترسی نیست؟ یا عکس‌های خصوصی که رد و بدل می‌شوند تنها در دستگاه تلفن شما و شخص گیرنده ذخیره خواهد شد؟ با گذشت زمان و ورود هرچه بیشتر اپلیکیشن‌های پیام‌رسانی به برنامه زندگی روزمره افراد، مسائل مربوط به امنیت هم بیش از پیش مطرح می‌شود و گاهی در غالب پیامک‌هایی در همین شبکه‌ها گفته می‌شود که مثلا برخی از این شبکه‌ها همچون وایبر در اختیار آژانس‌های اطلاعاتی کشورهای بیگانه بوده و چک می‌شوند.

 
 
 

 

خدایــــا..

مرا ببخش..

تــو را می پرستم ولی هنوز از بت پرستی دست بر نداشتم

هنوز نتوانسته ام خود را به تــو قانع کنم

هر لحظه بتی می سازم و تصورات خویش را می پرستم

مرا ببخـش..

 

 گزیده ای از نیایش های شــــهید چــمران "


برچسب‌ها: وایبرتانگوفضای مجازی

تاريخ : سه شنبه 4 آذر 1393 | 22:45 | نویسنده : سعید علوی |



تاريخ : سه شنبه 4 آذر 1393 | 22:26 | نویسنده : سعید علوی |



تاريخ : چهار شنبه 28 آبان 1393 | 17:54 | نویسنده : سعید علوی |

                                                      

 

واکنش پنتاگون به رونمایی از نمونه ایرانی آرکیو-170

سخنگوی پنتاگون روز چهارشنبه مدعی شد به هیچ وجه امکان ندارد که ایران توانسته باشد به سطح فناوری آرکیو 170 دست یافته باشد.

خبرگزاری فارس: واکنش پنتاگون به رونمایی از نمونه ایرانی آرکیو-170
 

 

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا روز چهارشنبه به رونمایی از نمونه ایرانی پهپاد فوق‌پیشرفته «آرکیو170» واکنش نشان داده و تلاش کرد این مسئله را کم اهمیت جلوه دهد.

به نوشته خبرگزاری رویترز، سرهنگ «استیو وارن» که در جمع خبرنگاران صحبت می‌کرد، در پاسخ به سوالی در رابطه با این اقدام ایران، گفت: «بدل بهترین واژه‌ای است که می‌توان به کار برد. امکان ندارد که این پهپاد با فناوری آمریکا انطباق داشته باشد.

با این حال، رویترز هم اشاره کرده است که وارن در حالی این اظهارات را مطرح کرد که هیچ مدرک یا دلیلی برای آن ارائه نکرد. واشنگتن در حالی ساخت مشابه پهپاد آمریکایی را غیرممکن خوانده که مقامات دولتی آمریکا از سال 2011 که این هواپیما توسط متخصصان ایرانی به زمین نشانده شد، بارها امکان مهندسی معکوس و پیاده کردن اطلاعات پهپاد را رد کرده، اما هر بار با انتشار بخش‌هایی از اطلاعات آن، پاسخ خود را دریافت کرده‌اند.

پهپاد آرکیو170 ساخت شرکت آمریکایی «لاکهید مارتین» از جمله پیشرفته‌ترین هواپیماهای بدون سرنشین به شمار می‌آید. تهران امروز اولین فیلم از پرواز نمونه ایرانی این پهپاد را منتشر کرد.

 



تاريخ : جمعه 23 آبان 1393 | 11:22 | نویسنده : سعید علوی |

دیدار دریادار سیاری با خانواده تکاور شهید ناصر فراهانی

 
Amir Kholoosi-11-42.jpg

فرمانده نیروی دریای ارتش به دیدار مادر دریادار دوم تکاور «شهید ناصر فراهانی» در شهر خوی رفت.

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه آذربایجان غربی، امیردریادار حبیب الله سیاری ضمن ادای احترام به خانواده شهید ناصر فراهانی که از مدافعان شهر خرمشهر بوده است و شهدای هشت سال دفاع مقدس، خطاب به مادر این تکاور شهید گفت: همه ما مدیون خون شهدای گرانقدری هستیم که با اهدای جان خویش از این خاک و بوم دفاع کردند. بی‌شک شهید فراهانی در دامن شیر زنی همچون شما پرورش یافت و جان خود را در راه دفاع از وطن و حفظ آرمان‌های انقلاب و ولایت تقدیم کرد.

 

دریادار دوم تکاور شهید ناصر فراهانی اهل شهر خوی بود و از نخستین رزمندگان مدافع شهر خرمشهر بود که در تاریخ 17 مهرماه 1359 در یک عملیات تجسسی به درجه رفیع شهادت نائل آمد.

اشکهای فراق امیر دریادار سیاری بر سرمزار شهیدفراهانی

 

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا به نقل از آذرنــگاه از آذربایجان غربی، صبح امروز فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران به همراه مقامات عالی رتبه کشوری و لشکری با حضور در آرامستان قدیمی خوی، با نثار فاتحه یاد و خاطره شهید والامقام دریادار ناصر فراهانی را گرامی داشت.

امیر دریادار حبیب الله سیاری بعد از 34 سال دوری از فرمانده خود در سالهای دفاع مقدس بر سر مزار این شهید والامقام اشک فراق ریخت.

همایش بزرگداشت شهید فراهانی، با سخنرانی امیر دریادار حبیب الله سیاری در مجتمع فرهنگی هنری ارشاد خوی آغاز شد.

شهید دریادار دوم تکاور ناصر فراهانی متولد خوی و جزو نخستین نیروهای محافظ خرمشهر بود که در تاریخ 17 مهرماه سال 1359 به درجه رفیع شهادت نایل آمد.



تاريخ : جمعه 9 آبان 1393 | 20:38 | نویسنده : سعید علوی |
موشک حامل کپسول فضایی «سیگنوس» که عصر سه شنبه از پایگاه دریایی سازمان فضایی آمریکا (ناسا) در سواحل ایالت ویرجینیا به فضا پرتاب شد، منفجر گردید.
تدبیر24: این انفجار در همان لحظه اول پرتاب در جزیره ولوبس ایالت ویرجینیا واقع در شرق آمریکا رخ داد. 

بر اساس محاسبات قرار بود، این کپسول فضایی دو هزار و 200 کیلوگرم مواد غذایی و دیگر تجهیزات مورد نیاز شش سرنشین ایستگاه فضایی بین المللی را حمل کند و روز دوم نوامبر به ایستگاه فضایی برسد.
 


تاريخ : چهار شنبه 7 آبان 1393 | 21:41 | نویسنده : سعید علوی |

 

 

                                                                     

 

مراسم"طشت گذاری"

نماد فراتی که از تشنه لبان کربلا، دریغ شد!

 

واقعه کربلا و بسته شدن فرات به روی امام حسین (ع) و یارانشان، و ایثارگری­ها سقای کربلا (حضرت ابوالفضل علیه السلام) برای رسانیدن آب به تشنگان، و حماسه­آفرینی آنانی که با لبانی تشنه، شهد شهادت را نوشیدند، به یقین، قداست و جایگاه والای آب را در فرهنگ شیعیان و به خصوص ایرانیان، که از دیرباز نیز از جایگاه خاص و معنوی برخورد بوده، عمق و وسعت بسیاری بخشیده است، تا بدانجا که انعکاس این امر را در جای-جای فرهنگ مردم و بخصوص در شکل­گیری آداب و رسوم و آئین­ها شاهد هستیم.

منبع: http://ardebilnews.blogfa.com/cat-16.aspx

 

از جمله مراسمی که می توان در این زمینه، معرفی نمود، رسم "طشت گذاری" یا "طشت گردانی" است که منسوب به اردبیل، به طور خاص و مردم آذربایجان به طور عام می­باشد. " در این آئین، طشت، نماد مشک سقای کربلا، نماد آب، نماد رود و نماد فراتی است که به روی حسین (ع) و یارانش بسته شد." در اردبیل، این رسم از 27 ماه ذیحجه آغاز می شود. در گذشته، این مراسم در روز اول با برگزاری در مسجد جامع، شروع می شد و از روزهای بعد، مساجد دیگر نیز به نوبت طشت گردانی می کردند. امروزه نیز این مراسم با اندک تغییراتی، در چندین روز با شور و حال خاصی در اماکن مخصوص (مثل حسینیه اوچدکان، مسجد جامع، مسجد اعظم و...) برگزار می گردد. به این صورت که دسته هاى زنجیرزنى و سینه زنى با نوحه­سرایی و نواختن طبل و شیپور و حمل عَلَم های عزاداری، به یاد تشنگان کربلا، مشکى را پر از آب کرده و آن را به همراه طشت هایى از جنس برنز یا مس که به طور معمول بر دوش ریش سفیدان هر محله حمل مى شود، به مسجد می برند و بعد از طواف مسجد، طشت ها در جاى مخصوص خود قرار گرفته و با خواندن دعاى مخصوص طشت­گذارى، پر از آب می شود. از این طشت ها، بیشتر حاضران و عزاداران، مقداری آب به عنوان تبرک و جهت برآورده شدن حاجاتشان، برمی­دارند.

در مواردی نیز ممکن است طشت­ها قبلا در خانه­ای که صاحب آن نذر کرده، قرار داشته باشد. که در این صورت دسته­های عزادار به آن خانه رفته و پس از انجام عزاداری، طشت­ها را برداشته و به طرف مکان برگزاری مراسم به راه می­افتند.

در فرهنگ عاشورا در توضیح بیشتر این سنت آمده: مراسم طشت گذاری، "مراسمی است سنتی که در عزاداری ایام عاشورا و عمدتا در شهرستان اردبیل برگزار می‏شود وطشت­های آب را که رمزی از "فرات" می باشد در مساجد و حسینیه‏ها می‏آورند. این سنت به تاسی از اقدام سالار شهیدان و یادآور رفتار جوانمردانه امام حسین (ع) در مقابل سپاه حر می باشد که به روایتی آن حضرت ، در روز 27 ذیحجه‏، آب مشکها را در طشت­ها ریخته و تمام لشکر حُر و اسبان آنها را سیراب‏نمودند. "

این‏مراسم از سه روز مانده به محرم در مسجد جامع،مسجد اعظم و سپس در مساجد دیگراجرا می‏شود.طشتها را بالای سرها می‏گیرند و مسجد را دور می‏زنند،سپس در داخل آنها آب می‏ریزند.مردم دست به طشت و آب آن می‏زنند و این آئین، نوعی بیعت با امام حسین‏«ع‏» ‏و حمایت از عباس‏«ع‏»است. مردم آب طشت ها را در شیشه‏هایی برای شفا و تبرک برمی‏دارند."

 

 

مراسم سوگواری ایام محرم

 

 

 

مراسم سوگواری ایام محرم همه ساله در اردبیل با شور خاصی برگزار می شود. در نخستین شب های این ماه، تکیه های عزاداری برپا و درکنار آن مسجدها، حسینیه ها عرصه گرد آمدن سوگواران می شوند.

دسته های عزاداری شکل می گیرد و داغداران امام حسین (ع) رخت یکسره سیاه به تن دارند. گروه هایی سینه می زنند. برخی نیز زنجیرزنان در این ماتم شرکت جسته اند. دسته ها در خیابان های شهر به راه می افتند. نوحه خوان، سوزناک می خواند. عزاداران پاسخ می دهند و طبل و سنج نیز نوایشان را همراه می کند.

در اردبیل نیز- که شهری مذهبی تاریخی است- و مردمانش همچنان پای بند سنت های مذهبی دیرینشان هستند این آئین ها حال و هوای ویژه ایدارند.

گروه های عزادار در گذر از خیابان ها از سوی بانیان تکیه های بزرگ وخانواده های شهدا، با چای و شربت نذری پذیرایی می شوند.

پوشیدن رخت سیاه- بویژه در کودکان- نذری است که همچنان در میان مردم رواج دارد. تهیه شام، آش، شربت، حلوا و... از جمله دیگر نذرهایی است که مرم اردبیل همه ساله در این ایام ادا می کنند

مراسم عزاداری هر شب شور بیشتری می یابد در روز عاشورا نیز از بامداد تا ساعتی پس از نیمروز، شبیه خوانی روز عاشورا و بازآفرینی وقایع این روز برگزار می شود. این آئین چنان که اشاره شد در فضای باز و با بهره گیری از عوامل بسیار از جمله بازیگران و سیاهی لشکرهای متعدد، لباس های ویژه، اسب ودیگر تجهیزات، اجرا می شود.

گروه بازیگران تعزیه اردبیل سالیان دراز است که این آیین را به اجرا درمی آورند و همه ساله نیز با وجود گرمای شدید و سرمای سوزان منطقه، مردم اردبیل و شهرهای مجاور، برای دیدن این مراسم در این محل گرد می آیند. تعزیه خوانی اردبیل به گفته صاحب نظران یکی از باشکوه ترین تعزیه های کشور است.

سرانجام در غروب عاشورا، مراسم شام غریبان برگزار می شود و عزاداران در ماتم این روز جانگزا به سوگ می نشینند. همانند چنین آئین هایی در روستاهای منطقه اردبیل نیز برگزار می شوند.

روز اول محرم هر روز دسته‌ی یکی از محلات شش‌گانه و شعبه‌هایش بهبازار وخیابان می‌آیند و عزاداری می‌کنند. اخیر نظمی به این حضور داده‌اند وچون شهر شش محله دارد، روز اول محرم و نهم محرم و یک روز جمعه، که مابین این ده حتماً واقع می‌شود، تعطیل است. [البته الانه آن روز جمعه (و یا یکی از روزهایی که دسته‌ی خاصی ندارد) معمولاً دسته‌ی دانشجویان دانشگاه و با حضور چهره‌های علمی شهر به شهر می‌آیند و عزاداری می‌کنند، چون در بین این دسته اهالی شهرهای مختلفی وجود دارند، نوع مراسمات بسیار متفاوت می‌شود، نمی‌دانم شاید به ابتکار استاد جابر عناصری، چون در این روزها معمولاً خیلی فعال هستند] این دسته‌ها روزی که قرار است به صورت کامل و با تمام شعب به بازار بیایند، تشریفات خاصی دارند و سعی تمام در برگزاری وظیفه‌شان به صورت کامل را دارند،[اصطلاحاً می‌گویند امروز "بازارا چی‌خا‌جیوگ"] از صبح تدارک حرکت آماده می‌شود و وقتی بزرگان محله آماده شدند، اول بیرق بزرگ محله در پیش حرکت می‌کند، این بیرقها بعضاً بسیار قدیمی و عمر بیش از چند قرن را دارند و با دقت و وسواس نگهداری شده‌اند، برای مثال بیرق مسجد عالی‌قاپو را نادر شاه اهدا کرده و هنوز موجود است ]البته خود مسجد عالی‌قاپو پارسال در طرح جامع شهری قرار گرفت و خرابش کردند تا از نوبسازند و امسال به صورت یک چادر بزرگ در مقابل بقعه‌ی شیخ‌صفی قرارگرفته‌است.] پشت بیرق بزرگان محله و علما با احترام و رعایت ردیف وترتیب حرکت می‌کنند، و بعدش طبال‌ها و دسته‌های سینه‌زنها یا دسته‌یزنجیرزنها.پیراهنهای سینه‌زنی و زنجیرزنی مخصوص است و طبل و شیپور-زنان هم لباسهای مخصوصی دارند.

نوحه‌های زنجیرزنی و نوحه‌خوانی هم متفاوت است و هر دسته هم نوحه‌خوان خودش را دارد. [اصطلاحاً می‌گویند فلانی "زنجیر دی" یعنی فلانی برای زنجیرزنان نوحه می‌خواند] منهای سوز و گدازی که در نوحه‌ها وشاه‌بیت‌ها نهفته است، ترتیب عجیب و زیبایی صفوف که گاه به بیش از 300 نفر هم می‌رسد، تاثیرگذار است. سینه‌زنان دست چپ را بر سینه گذاشته و با دست راست ضربات آهنگین و هماهنگی بر سینه وارد می‌کنند که تابع حالات نوحه است و فرمول خاصی برای هر نوحه دارد. [این همه آداب که نمی‌توانم خوب شرح دهم، فقط برای نشان دادن ادب واحترامی است که امام حسین (ع) قائلند [

وقتی دسته‌ی محله (یکی از شش‌گانه) حرکت کرد، پشت سرش "خولا"هایش به ترتیب با همان ترکیب حرکت می‌کنند و از محلات بزرگ و راسته‌بازار ] همان بازار بزرگ سنتی اردبیل که مسجد جامع هم در آن واقع است] می‌گذرند و مردم از این دسته پذیرایی می‌کنند و به نوحه‌خوانش خلعت می‌دهند و وقتی به محله‌ی خود بازگشتند مراسم پایان یافته و فردانوبت محله‌ی دیگر است. دسته‌ها در شب‌های دیگر به مساجد داخل شاخه‌ی خویش رفته و عزاداری می‌کنند. که این هم اعمالی ماننداستقبال از دسته‌ی مهمان و ادای احترام و سلام توسط گروه طبل وشیپور و علم هنگام رسیدن به همدیگر و غیره را دارد.

 

تاسوعا و مراسم شمع گذاری

روز نهم محرم یعنی تاسوعا مراسم دیگری دارد در این روز اردبیلیان در41 مسجد شمع روشن می کنند. این شمعها نذری است و معمولا اشخاص برای برآورده شدن حاجات خود چنین نذری می نمایند. وقتی افراد چنین دسته ای به مسجدی می رسند در کنار طشت آن در ظرفهای مخصوص شمع سوز ، شمع ها را روشن می کنند و از طشت می بوسند وحاجت خود را طلب می کنند وقتی که آفتاب غروب می کند در بیشتر مساجد مردم و دسته های شمع گذار در کنار طشت گرد می آیند و فاتحه می خوانند. برخی از عزاداران، مسیر مساجدی را که باید در آنها شمع روشن نمایند با پای برهنه طی می کنند.

مراسم شمع گذاری در غروب روز تاسوعا در این شهر از حال و هوای خاصی برخوردار است.

 

بئشیک (گهواره)

 

بشیک یا گهواره کوچک یکی از نمادهایی است که در دستجات عزاداری اردبیل و به خصوص در روز عاشورا از آن استفاده می شود. گهواره کوچکیکه با پارچه های سبز و یا مشکی پوشانده می شود. حمل آنها در جلو دستجات عزاداری اکثرا بر عهده دختران کوچک و نوجوان است که با قرائت اشعاری در ارتباط با حضرت علی اصغر(ع) فرزند شش ماهه سید و سالار شهیدان و تیر خوردن آن حضرت حزن و اندوه خاصی را در بین عزاداران ایجاد می نمایند

 

شبیه خوانی

روزهای محرم با نزدیک شدن به روز عاشورا حال و هوای دیگری دارد و حزن واندوه آن نسبت به روزهای اول بیشتر و بیشتر می شود. در روز نهم محرم روز تاسوعا حسینی اهلی محله های از اردبیل که قرار است در محله آنها مراسم شبیه خوانی بر گزار شود شروع به آماده سازی محل برای اجرای مراسم می کنند.

میدان (محل اجرای تعزیه) محلی به شکل دایره می باشد. برای آماده سازی این محل از قبل میله های بلندی ر درست می کنند دور تا دور زمین میدان می کوبند در روی هر یک از این میله ها سه یا چهار عدد حلقه جوش می دهند. از این حلقه برای رد کردن طناب و حصار کشی دور میدان استفاده می شود تا از ورود افراد غیر از شبیه خوانان به داخل میدان جلوگیری شود این کار برای جلو گیری از اختلال در اجرای مراسم است.

در دو طرف میدان، دو محل برای شبیه خوانان ((اصحاب امام)) و ((افراد یزید)) تدارک دیده می شود که شامل : یک عدد چادر صحرائی و تعدادی صندلی برای نشستن آنها می باشد. خیمه های کوچکی در اطراف چادر امام خوانها ایجادمی شود که نشان از خیمه یاران امام حسین (ع) می باشد. در وسط میدان یک راه برای ورود و خروج تعزیه خوانان جهت تغییر گریم وجود دارد. چون مراسم معمولاً در نزدیک مساجد اجرا می شود برای تغییر گریم قسمتی از مسجد برای این کار اختصاص داده می شود. بلند گو ها نصب و آزمایش می شود. پرچم های در مسیر برای راهنمایی مهمانان نصب می شود.

این کار ها معمولاً تا ساعت 3 ، 4 بعد از ظهر روز تاسوعا طول می کشد. بعد از آماده سازی میدان داخل میدان کاملاً نظافت شده و آماده اجرای مراسم شبیه خوانی می شود.

از محل های که در آنها مراسم شبیه خوانی از حال و هوای خاصی برخوردار هست می توان به :

محله ارس (مسجد سید الشهداء

محله امام رضا ( مسجد امام رضا)

محله وحدت 3( مسجد امام سجاد)

محله خاتم النبیین (مسجد خاتم النبیین)

و روستاهای اردبیل که ازجمله در روستای انار و روستای فخر آباد که در این روستا ها مراسم شبیه خوانی به سبک مراسم قدیمی اجرا می شود و دارای بیشترین تماشاگر برای مراسم می باشد.

مردم از اولین ساعات روز عاشورا دسته ، دسته برای دیدن مراسم به طرف میدان های تعزیه حرکت می کنند هر کسی برای خود زیر اندازی می آورد و جای مناسبی را برای دیدن مراسم انتخاب می کند. از اول صبح گروه طبل زنان که شامل : چهار یا شش عدد طبل کوچک، یک یا دو عدد طبل بزرگ ، یک عدد سنج و یک یا دو عدد نی می باشد با نواختن طبل مردم را برای تماشای مراسم دعوت می کنند. مردم رفته رفته دور میدان جمع می شوند و لجظه به لحظه جمعیت زیاد می شود. ماشین های سبک و سنگین دور میدان پارک می کنند و مردم برای دیدن بهتر مراسم به بالای ماشین ها می روند. مراسم معمولاً از ساعت 9، 9:30 شروع می شود.

در حین مراسم کسانی که نذر دارند شروع به پخش نذر می کنند، قربانی های متعدد در میدان ذبح می شود. مراسم تا ساعت یک ، یک ونیم بعد از ظهر طول می کشد در آخر مراسم با آتش کشیدن خیمه ها توسط افراد یزید مراسم شبیه خوانی به پایان می رسد.  بعد آتش زدن خیمه ها مردم شروع به سینه زنی اطراف خیمه ها می کنند بعد مردم شبیه خوانها را تا مسجد همراهی می کنند معمولاً افراد که در این مراسم همکاری دارند نهار را در داخل مسجد یا خانه اهالی محل که نذر دارند صرف می کنند.

در روستا ها اطراف اردبیل معمولاً کسانی که برای تماشای تعزیه از راههای دور و نزدیک می آیند ناهار مهمان مردم روستا هستند و هر یک از اهالی چند نفر از مهمانان را برای صرف ناهار با خود به منزل می برند و معمولاً کسی بدون صرف نهار از روستا خارج نمی شود

در بعضی از محلات اردبیل در روز سوم شهادت امام حسین و72 تن از یاران با وفای امام مراسم شبیه خوانی برگزار می شود با عنوان ((زینب شبیه ی)) در این مراسم دیگر از شمشیر وسپر خبر نیست در این مراسم شبیه خوانان سعی می کنند احوالات اسراء را بعد از شهادت حضرت عباس و امام حسین به مردم نشان دهند.

محل شبیه خوانی مثل مراسم شبیه خوانی روز عاشورا آماده می شود و حصارکشی شده و برای اجرای مراسم در روز سوم شهادت امام آماده می شود. در این مراسم قسمتی از کاخ بنی امیه و شام ساخته می شود و تختی برای یزید ابن معاویه در گوشه میدان تدارک دیده می شود. در شروع مراسم اسراء را از کربلا به شام می آورند و یزید شروع به توهین به اسراء می کند و حضرت زینب خطبه آتشین خود در رابطه با معرفی یزید ابن معاویه و خاندان نبوت می خواند.و...

از محله های که این مراسم سالیان سال در آنها اجرا می شود می توان به :

1- ((محله امیر المومنین)) مسجد امیر المومنین

2-((محله وحدت 2)) مسجد امام سجاد

البته باید اشاره کردکه در روستاها و حومه اردبیل نیز این مراسم برگزار می شود

 



تاريخ : یک شنبه 4 آبان 1393 | 17:57 | نویسنده : سعید علوی |
.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • مرگ چت